Меню
Консультування:
Пн. - Сб.: 9.00 – 21.00
Контакти

Сенсація: «самовиліковний» бетон існує

Освіта тріщин в бетоні пов’язано з прорахунками проектувальників або впливом зовнішніх чинників: повінню, обмерзанням, пожежею або рухливістю грунту. Найскладнішим випадком вважається ліквідація пошкоджень, які утворилися внаслідок впливу збільшених навантажень на бетонну систему і конструкцію в цілому.

Âîäîíåïðîíèöàåìîñòü áåòîíà

Також тріщини виникають унаслідок проникнення води в бетон, впливу на матеріал природних умов: заморожування, розморожування. У щілини проникають мікробактерії, насіння рослин і інші організми. Вони здатні зруйнувати бетон зсередини. Перемички в найбільшою мірою піддаються деформації, так як на них покладено велике навантаження.

Що таке «самовиліковний» бетон?

Сучасні розробки дослідницької групи під керівництвом Нагеш Р. Айер дозволили заявити про створення нового матеріалу – біобетона. Його переважної особливістю є «загоєння» тріщин без використання додаткових технологій або матеріалів, за допомогою бактерій.

Чи можливо, купити бетон і використовувати в будівництві вже зараз?

Поки матеріал знаходиться в розробці, немає можливості його придбати. Але виробники запевняють, що незабаром на ринку будівельних матеріалів відбудуться грандіозні зміни – з’явиться «самозажівляющійся» бетон в широкому доступі.

Як працюють бактерії?

Склад бетонної суміші залишився колишнім, її фортеця залежить від обраної марки бетону. Інновацією є доповнення до суміші – «лікуючого» інгредієнта лактат кальцію. Бактерії Bacillus поширені в лужному середовищі, тому здатні вижити без повітря і води кілька десятиліть. Р. Айер поміщає в кожен блок біорозкладні капсули, наповнені лактатом кальцію.

Компонент починає свою дію, коли бетонний розчин твердне і в нього почне проникати вода. Бактерії «воскресають» і починають активно абсорбувати сіль, виділяючи при цьому кальцит. Утворилися нашарування речовини ущільнюють простір. Дану технологію можна застосувати на вже зведених будівлях. В цьому випадку слід обприскати ущелини розчином з бактеріями.

    Замовте консультацію менеджера