Меню
Консультування:
Пн. - Сб.: 9.00 – 21.00
Контакти

Особливості дорожніх плит

Оптимальне рішення для швидкого і в той же час надійного будівництва автомобільних майданчиків, доріг, магістралей, постійних і тимчасових дорожніх покриттів і інших транспортних шляхів – використання плит дорожніх (ПД).

Дорожні плити – виробництво

zhbi-pliti

Залізобетонні вироби виготовляються з армованого марочного бетону. Матеріал, в якому присутня ненапружена сталева арматура, має довжину 3 м, а з попередньо напруженою арматурою 6 м. Така будова дозволяє їм витримувати значне автомобільне навантаження (до 30 тонн), забезпечуючи довговічність дорожнього покриття.

Робоча поверхня дорожніх плит має невелике рифлення (не менше 1 мм). За держстандартом допускається виробництво плит з нішами для безпетлевого монтажу (їх кількість визначається технологією виробництва). Ніші у виробах для скоб і петель після зварювання вузлів заповнюються бетонним розчином на дрібному заповнювачі. Товщина виробів від 14 до 18 см.

Експлуатаційні характеристики

Технічні характеристики дорожніх плит:

  • міцність бетону на стиск від B22,5;
  • морозостійкість не менше 100 циклів замерзання-відтавання;
  • коефіцієнт водопоглинання становить менше 5,7%;
  • дорожня плита розрахована на навантаження H-30 і H-10.

Популярність ПД пояснюється не тільки відмінними експлуатаційними характеристиками, а також зручністю і простотою укладання, при цьому умови місцевості не відіграють істотної ролі. При будівництві нових трас використання ПД дозволяє оперативно змінити маршрут в разі виникнення непередбачених обставин, що є величезним плюсом даного типу покриття в порівнянні, наприклад, з асфальтовим, коли потрібні більш серйозні підготовчі роботи.

Крім того, дороги, побудовані за допомогою ПД, можливо піддати швидкому демонтажу, що особливо цінно в разі обладнання тимчасових під’їзних шляхів (до будівельного об’єкту і т.д.). Звідси випливає наступна безумовна перевага дорожніх плит перед іншими видами дорожніх покриттів – можливість їх повторного використання, що значно здешевлює вартість будівельних об’єктів в цілому.

Основні види ПД

Виділяють два основних типи дорожніх плит в залежності від їх цільового призначення: для капітальних доріг (1П) і для тимчасової укладання (2П). Крім того, в залежності від конфігурації існує таке маркування: П – прямокутна, Т – трапецієвидна, Ш – шестикутна. Також в назві (абревіатурі) вказується граничне навантаження (в тоннах).

Трапецієвидна плита (ПТ) застосовується для пристрою складальних покриттів постійних і тимчасових доріг, монтажу під’їзних шляхів, будмайданчиків з розрахунковою температурою зовнішнього повітря до -40 градусів. Їх також можна застосовувати в якості парканів для огорожі різних об’єктів. Вироби мають трапецієподібну форму.

Плити виготовляються з важкого бетону (М400-М800) середньої щільності від 2200 до 2500 кг/м3. Допускається застосування портландцементу та інших наповнювачів, з огляду на державні стандарти.

Прямокутна плита (ПП) застосовується для облаштування доріг в районах з розрахунковою температурою зовнішнього повітря до -40 градусів. Технічна характеристика ПП:

  • 2990 мм довжина;
  • 1750 мм ширина;
  • 170 мм товщина;
  • 2,20 т маса.

Plita-ae`rodromnaya-pag-18-600x450Дорожня плита шестикутна (ПШ) має шестигранну форму, що дозволяє значно зменшити витрату бетонної суміші, але при цьому підвищити стійкість від зсувів. Вироби використовують в якості елемента для облаштування покриттів автомобільних трас і злітно-посадочних майданчиків для літаків легкої серії. Для автодоріг зварюються ще і монтажні скоби, вони призначені для об’єднання всіх плит в єдине полотно.

Технічні характеристики ПШ:

  • 2480 мм довжина;
  • 2150 мм ширина;
  • 196 мм товщина;
  • 1,9 т маса.

Наша компанія має в своєму розпорядженні широкий асортимент ПД. Звертайтеся, і наші менеджери професійно проконсультують вас по вибору дорожніх плит.

Телефонуйте (044) 228-89-02, (068)150 50 66; (093) 920 34 20

    Замовте консультацію менеджера